Volg ons op Facebook

PHOTO-2022-03-27-15-25-15 (5)

Heb ik nu een Single of multi-split airconditioning systeem nodig? TCS legt uit!

Wanneer je jouw huis koel wilt houden in de warme zomerdagen of juist voordeliger warm in de koude winterdagen is een airconditioning systeem de juiste keuze. Maar welk systeem heb je nu nodig? In TCS Airconditioning aan het woord leggen we jou gemakkelijk de verschillen uit!

TCS Airconditioning adviseert in de meeste gevallen een single split airconditioning systeem, omdat dit één van de meest gangbare systemen betreft.
Beide systemen werken met zogeheten binnen- en buitenunits. Een verschil is dat een single split en multi-split systeem is dat een single split 1 buitenunit en 1 binnen unit heeft. Een multi-split systeem heeft 1 buitenunit en kan 2 tot max. 5 binnen units aansturen

In dit artikel leggen we jou meer uit over de verschillen tussen een single en multi split airco systemen en de daar bij komende voor- en nadelen van beide systemen.

Ga snel naar: Single split airco – Multi split airco – Offerte aanvragenAdvies op maat

Single split airconditioning

Bij een single split airconditioning systeem gaat het om één binnen- en buitenunit die aan elkaar gekoppeld zijn. Daarmee kan je  één specifieke ruimte koelen of verwarmen. Single Split airconditioning wordt veelal gekozen voor zolders, slaapkamers en kantoorruimtes. Daarnaast kan eens singlesplit airconditioning systeem ook geplaatst worden voor aparte ruimtes waar slechts één ruimte gekoeld of verwarmt dient te worden.

De werking is eenvoudig: de binnen unit trekt lucht aan om ze vervolgens op de gevraagde temperatuur weer uit te blazen. Dan kan zowel verkoelend als verwarmd zijn. Als een airconditioning koelt werkt dit via koudemiddel dat overtollige warmte naar de buitenunit brengt. Bij verwarmen verloopt dat proces omgekeerd, dan haalt de buitenunit zo veel mogelijk warmte uit de buitenlucht. Dit kan tot een buiten temperatuur van max. -17. 

Multi-split airconditioning

Bij een multi split systeem zijn er meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit. Zo kunt je dus meerdere ruimtes in huis koelen of verwarmen.
De werking is voor het overige is gewoon hetzelfde. Alleen kan je dus per ruimte beslissen of je de airconditioning gaat gebruiken of niet (letop! alle systemen alle binnenunits moeten of op verwarmen of koelen staan. Wel is het mogelijk om te kiezen voor een andere temperatuur). 

Een mobiel of vast airconditioning systeem

Naast de optie voor één of meerdere binnenunits, kun je ook nog kiezen voor een vaste of een mobiele variant. Vaste modellen zijn talrijk, zo kun je de binnenunits installeren aan de muurwand of plafond, maar ook op de vloer. Ook bestaan er inbouwmodellen, wanneer een airconditioning niet geheel past in jouw woonstyle en je waarde hecht aan een esthetisch ogend geheel.

Een mobiele airconditioning is vaak een tijdelijke oplossing. Hierdoor adviseert TCS Airconditioning voor een vast systeem omdat een mobiel systeem meer nadelen dan voordelen heeft.

Wat is het verschil tussen een split airconditioning en een radiator?

Een klassieke vraag bij airconditioning die ook kan verwarmen is wat nu het verschil is met een radiator.

 • Het voordeel van een airconditioning is dat je een ruimte veel sneller kan verwarmen dan met een radiator.
 • Je kan dus jouw vraag naar warmte meer richten op het moment dat het echt warm moet zijn.
  Een radiator zal vaak moeten aanstaan wanneer je zelf niet in de kamer aanwezig bent en op die momenten dus nodeloos energie verbruiken.
 • Daarnaast kunt u met een radiator uiteraard niet koelen in de zomer, met een split airconditioning wel.

Welke uitvoeringen zijn beschikbaar?

Wanneer je overweegt een split airconditioning systeem te laten plaatsen, dan heb je keuze uit meerdere uitvoeringen. Het gaat dan om een single of multi split systeem. Wandmodel, plafonmodel of vloermodel. Hieronder vind je wat meer informatie over de verschillende uitvoeringen en de kenmerken ervan.

De airconditioning merken die TCS Airconditioning onder andere verkoopt staan hier onder vermeld.
Klik op de link om de modellen van het desbetreffende merk te bekijken:

Staat jouw merk er niet bij? In veel gevallen kunnen we ook jouw merk leveren! Neem contact met ons op

De voordelen van een multi-split airconditioning systeem

Een airconditioning systeem heeft bepaalde voor- en nadelen die sterk afhankelijk zijn van jouw specifieke wensen en woon situatie.
Een multi-split systeem zal u in elk geval altijd de volgende voordelen bieden:

 • 1 buiten unit: Je kunt tot max. 5 binnenunits koppelen aan slechts één buitenunit. Hierdoor kun je dus verschillende ruimten in jouw woning voorzien van airconditioning, maar in veel gevallen volstaan vaak al twee of drie binnenunits. 

De nadelen van een multi-split airconditioning systeem

 • Een technische installatie: omdat er in het geval van een multi split systeem meerdere binnenunits aan één buitenunit moeten worden gekoppeld, neemt de installatie wat meer tijd in beslag. 
 • Ruimte vereist buiten: Je zult goed na moeten denken in overleg met TCS Airconditioning dat buitenunit centraal hangt. Omdat alle leidingen daar naar toe moeten.
 • Meer geluid! Doordat de airconditioning meerdere binnenunits aanstuurt maakt hij meer geluid dan meerdere single split systemen.
 • Hoger afgezekerd: Een multi-split systeem moet hoger afgezekerd worden waardoor de meterkast vaak aangepast moet worden met als gevolg een hogere investering.
 • Meerdere leidingen: Een multi-split unit heeft meerdere leidingen lopen naar de buiten unit waardoor er meerdere leidingen in het zicht zijn.

Informatie over airconditionings

Airconditioning draagt enorm veel bij aan een prettiger en aangenamer leefklimaat in huis. Veel woningen onder vinden condensatieproblemen die met de installatie van airconditioning kunnen worden weggenomen. Daarnaast biedt een airconditioning systeem een aangename temperatuur in de winter én de zomer. Tevens kunt u ook ontvochtigen met deze units

Een ook Airconditioning systeem nodig?

Wilt u graag een offerte op maat? Of wil je gericht advies betreffende het beste model voor jouw woning? 
Bel ons gratis nummer +31 621 805 482 om een vrijblijvende afspraak in te plannen.
Wij kunnen je voorzien van deskundig advies, zodat je zeker de juiste keuze maakt.